Özcan Akyol

FOTO ROBIN DE PUY

Özcan Akyol (Deventer, 1984) debuteerde in 2012 met Eus, een semi-autobiografische schelmenroman over een Nederlands-Turkse jongen die zich aan zijn achtergrond probeert te ontworstelen en in de criminaliteit terechtkomt. Het boek werd een enorme bestseller. Sindsdien is Akyol een bekende Nederlander en als opiniemaker een graag gezien talkshowgast.

Na de voetbalbundel Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen?!, die vlak voor het WK in 2014 verscheen, volgde Turis (2016), Akyols tweede roman die vergeleken bij zijn debuut sober is te noemen. Over het autobiografische gehalte van deze nieuwe roman zei hij in een interview in NRC-Handelsblad: ‘Ik schrijf autobiografisch, daar doe ik niet moeilijk over. Maar ik ben wel fictieschrijver, ik moet de feiten kunnen loslaten om mijn verhaal goed te kunnen vertellen.’

Behalve romans schrijft Akyol ook columns voor Het Algemeen Dagblad, regionale bladen en de VARAgids en publiceert hij af en toe in  Hard Gras. Vorig jaar presenteerde hij bovendien de door de NTR uitgezonden vijfdelige documentaire reeks De neven van Eus, waarin de schrijver/journalist zijn familie in Turkije opzoekt en kijkt naar hoe Turkije verandert. Eind vorig jaar presenteerde hij het een-op-een-interviewprogramma Onze man in Deventer, live vanuit zijn woonkamer. Tot zijn gasten behoorden onder meer Matthijs van Nieuwkerk en Franca Treur. Deze journalistieke rol zal hij ook tijdens Letteren op Loevestein vervullen. Vanuit zijn bijzondere achtergrond en eigenzinnige levenshouding zal hij in gesprek gaan met Connie Palmen en Ted van Lieshout.

www.ozcanakyol.nl