Marieke Lucas Rijneveld

FOTO JOUK OOSTERHOF

Ze geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren, zo jong als ze is: Marieke Lucas Rijneveld, geboren in 1991 in Nieuwendijk (het Land van Heusden en Altena), waar ze opgroeide in een boerengezin. Niet geheel toevallig werkt ze naast haar bestaan als schrijver twee dagen per week op een melkveebedrijf.

Met haar meermaals herdrukte poëziebundel Kalfsvlies (2015) deed ze de boekenwereld op zijn grondvesten schudden. Ze werd alom geprezen om haar rijke en treffende gebruik van metaforen en haar ontroerende, maar tegelijkertijd schurende gedichten die de lezer ruimte geven er zijn eigen verhaal in te leggen. De bundel werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor beste poëziedebuut. De Volkskrant riep haar vervolgens uit tot literair talent van het jaar. Rijnevelds gedichten en verhalen verschijnen regelmatig in literaire tijdschriften, waaronder Hollands Maandblad, de VPRO Gids en Het Liegend Konijn. Sinds 2015 is ze bovendien redacteur van literair tijdschrift De Revisor.

Januari 2018 verscheen haar eerste roman De avond is ongemak, het schrijnende verhaal over een religieus boerengezin dat wordt getroffen door de dood van een kind. Rijneveld draagt regelmatig voor op literaire podia als Crossing Border, Lowlands, De Jonge Schrijversavond en de Nacht van de Poëzie. Ook tijdens Letteren op Loevestein is ze aanwezig. In de pauze zal ze voordragen uit eigen werk en haar sprankelende talent tonen.

mariekerijneveldschrijfster.wordpress.com