Adriaan van Dis

FOTO ANNALEEN LOUWES

Adriaan van Dis (Bergen, 1946) groeide op in een gezin met een Indische (oorlogs)geschiedenis. Zijn carrière begon bij NRC Handelsblad, waar hij onder meer chef van het Zaterdags Bijvoegsel was. In 1983 debuteerde hij met Nathan Sid, dat werd bekroond met het Gouden Ezelsoor. Na enkele reisromans verscheen in 1994 de veelgeprezen en onder andere met De Gouden Uil Literatuurprijs bekroonde roman Indische duinen. Net als in Van Dis’ debuut is daarin zijn familie en het verzwegen (oorlogs)leed onderwerp van het verhaal. In Familieziek (2002) en in Ik kom terug (2014) keert hij opnieuw terug naar zijn jeugd. Laatstgenoemde titel over een – zijn? – moeder die na een leven van zwijgen en buitensluiten opeens tegen haar zoon begint te vertellen, is bekroond met de Libris Literatuurprijs.

Behalve Van Dis’ familieverleden, vormen ook zijn tegenwoordige leven en reizen rondom de wereld belangrijke inspiratiebronnen. In De Wandelaar (2007) en Tikkop (2010), waarin Van Dis’ alter ego Mulder het menselijk leed in respectievelijk Parijs en Zuid-Afrika aanschouwt, toont Van Dis zich een geëngageerd schrijver. En zijn nieuwste roman In het buitengebied (2017) gaat over een in eenzaamheid teruggetrokken Van Disachtige hoofdpersoon die het niet lukt de huidige wereld buiten de deur te houden.

De zoektocht naar identiteit, en de vraag hoe om te gaan met tegenstellingen spelen ook een rol in zijn reisseries Van Dis in Afrika (2008, bekroond met een Zilveren Nipkowschijf) en Van Dis in Indonesië (2012) van de VPRO. Van Dis’ televisiecarrière begon overigens in 1983 met het spraakmakende boekenprogramma Hier is… Van Dis, dat tot 1992 door liep.

Tijdens Letteren op Loevestein gaat NRC-redacteur Thomas de Veen in gesprek met Adriaan van Dis over het autobiografisch gehalte van zijn oeuvre.

www.adriaanvandis.nl